Steun voor verbod ontkennen Holocaust

Er is meer steun gekomen voor het voorstel van huidig EU-voorzitter Duitsland om het ontkennen van de Holocaust strafbaar te stellen in de gehele Europese Unie. Bronnen in Brussel melden dat ook Nederland het voorstel niet zal blokkeren. ItaliŰ lijkt de belangrijkste tegenstander van een EU-breed verbod.

Het ontkennen van de Holocaust, de moord door nazi-Duitsland op zes miljoen joden, is nu al in negen EU-landen strafbaar gesteld (Duitsland, Oostenrijk, BelgiŰ, Frankrijk, Polen, RoemeniŰ, TsjechiŰ, Litouwen en Spanje). De overige lidstaten, waaronder Nederland, kennen geen specifiek verbod.

In Nederland is wel jurisprudentie die het ontkennen onder bepaalde omstandigheden strafbaar maakt. De ChristenUnie diende vorig jaar nog een wetsvoorstel in om het ontkennen van alle volkerenmoorden onder iedere omstandigheid strafbaar te stellen.

In 2005 poogde toenmalig EU-voorzitter Luxemburg al om het ontkennen van de Holocaust strafbaar te stellen in de EU. Dat strandde door een blokkade van Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en ItaliŰ. Die landen zijn van mening dat het strafbaar stellen in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. ItaliŰ kwam vorige week wel met voorstellen om het aanmoedigen van raciale haat streng te bestraffen, maar niet voor Holocaust-ontkenning.

In het Duitse voorstel staat overigens ˇˇk dat alle nazisymbolen, waaronder het hakenkruis, strafbaar moeten worden. Dat heeft al geleid tot protesten van Hindoes, die de swastika al 5000 jaar als religieus symbool kennen.