'Joker' blijkt beveiliger Torentje

'Joker'-ID-kaart FOK!ker Oversight, die een identiteitskaart kon aanvragen met het uiterlijk van 'de joker', blijkt te werken als beveiliger van de overheid. In zijn beroep beveiligt hij onder meer premier Jan Peter Balkenende in het Torentje en het ministerie van Algemene Zaken. Oversight, die in het dagelijks leven Robert Coleman heet, noemt zichzelf zelfs beveiligingsmedewerker van Balkenende.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft inmiddels bevestigd dat Coleman als beveiliger voor het Torentje heeft gewerkt. Op de stelling dat het te denken geeft dat iemand die zo dichtbij de machtigsten van het land verkeert op deze manier met de wet omgaat, wil de RVD "om redenen van privacy" niet reageren. "Maar een persoonlijk beveiliger van Balkenende is hij niet. Coleman werkt voor een dienst die gebouwen van ministeries beveiligt, dus ook dat van Algemene Zaken", aldus RVD-voorlichter Henk Brons. Een foto geeft aan dat Coleman inderdaad bij de beveiliging van hooggeplaatste personen betrokken was.

Coleman zit inmiddels enige tijd ziek thuis. Ook daarmee maakt hij gebruik van een maas in de wet. Coleman maakt wel vaker gebruik van fouten in de wet en wijst de bewuste verantwoordelijken daarop. "En dat ergert die mensen. Daarom hebben ze me naar huis gestuurd", aldus de FOK!ker. Vorige week vertelde Coleman al dat hij "in de beveiliging" zat, maar wat hij precies deed was toen nog niet bekend.

'De joker' heeft zijn identificatiebewijs nog steeds in zijn portemonnee zitten. "Ik heb keer op keer intern aangegeven dat de pasfotoregels voor de identiteitskaarten niet klopten. Maar ze wilden niet luisteren", legt hij uit. Dat was voor hem de reden om uit de school te klappen. De burgemeester van Hellevoetsluis wil dat Coleman zijn ID-kaart inlevert, maar dat is hij niet van plan. Volgens de burgemeester heeft Coleman gelogen over zijn aanvraag.'De joker' (rechts) beveiligt prins Willem-Alexander en Máxima bij het Torentje