'PvdA en CDA willen internetheffing'

Icoon Piracy De twee grootste partijen in de coalitiebesprekingen, PvdA en CDA, denken na over een extra heffing op internetabonnementen. Hiermee willen ze de platenmaatschappijen compenseren voor het onbetaald downloaden van muziek door consumenten. Daarna moeten deze bedrijven zo min mogelijk doen om onbetaald downloaden tegen te werken door bijvoorbeeld kopieerbeveiliging.

"We moeten realistisch zijn", aldus Martijn van Dam van de PvdA. "Het is niet fijn om te horen voor muzikanten, maar het is een verloren strijd om kopiŽren op internet tegen te gaan". De Nederlandse brancheorganisatie voor de muziekindustrie NVPI is zelf tot de conclusie gekomen dat kopieerbeveiliging niet werkt. De kosten blijken niet op te wegen tegen de resultaten. "Op het moment dat de bescherming of bestrijding slimmer wordt, wordt direct ook de techniek om muziek uit te wisselen slimmer", legt Van Dam uit.

Om muzikanten en auteurs tegemoet te komen, moet er een mogelijkheid komen om heffingen te leggen op het internetabonnement. Enige voorwaarde is dat platenmaatschappijen het onbetaald downloaden niet tegenwerken met beveiligingen. "De Kamer was tegen heffingen op MP3-spelers terwijl er ook beveiligingen zijn", aldus Van Dam.

Ook het CDA staat achter dit plan. "Voorwaarde voor zo'n heffing is wel dat mensen dan niet ook nog eens moeten betalen voor het downloaden van de muziek zelf", aldus CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven.

Update 18.29 uur
Martijn van Dam heeft in een verklaring aangegeven dat er helemaal geen sprake is van een dergelijk plan, en dat hij helemaal niet geÔnterviewd is door NU.nl. De citaten die NU.nl meldt, zouden afkomstig zijn van een interview voor het blad van Buma Stemra.

Van Dam verzet zich in dit artikel tegen heffingen op mp3-spelers, en geeft aan dat de strijd van de muziekindustrie tegen kopiŽren volgens hem een verloren zaak is. Het instellen van een kopieerheffing op internet zou een puur hypothetische opmerking zijn geweest.

Volgens Van Dam is er geen plan voor kopieerheffing op internetabonnementen, en ziet het er ook niet naar uit dat er een dergelijk plan zal komen.