5 jaar eis voor doden 14-jarige Hagenaar

JustitieTegen de jongeman die zaterdag 1 april 2006 in Den Haag de 14-jarige Ennes Polat doodschoot, is gisteren 5 jaar celstraf geŽist. Justitie gelooft de verdachte Surdesh S. (23) die zegt dat hij de jongen per ongeluk heeft gedood. Volgens de officier van justitie is er sprake van dood door schuld door roekeloosheid.

De verdachte liep op de bewuste dag met een 9 mm-pistool door de wijk omdat hij wilde bemiddelen bij de verkoop ervan. Vlak voor het fatale schot was het wapen eigenlijk verkocht aan een groep Turkse mannen. Die kwamen het echter weer terugbrengen omdat ze het uiteindelijk toch niet wilden. Hierna zou Surdesh met een paar jongens uit de buurt zijn gaan 'spelen' met het vuurwapen. Ook het slachtoffer had het wapen nog in zijn handen gehad.

Een huilende Surdesh S. gisteren tegen de rechter: ''Ik kreeg het toen terug en haalde de trekker over maar wist niet dat het wapen inmiddels was doorgeladen. Het was echt een ongeluk en ik wilde hem niet raken maar dat gebeurde wel. Was ik het maar geweest.'' Volgens hem was het slachtoffer een ''zeer goede vriend'' van hem die hij juist had willen beschermen voor alle fouten die hij zelf had gemaakt.

Surdesh is in het verleden onder meer veroordeeld voor een gewapende overval op een supermarkt. Hij kreeg hiervoor 30 maanden cel en werd uiteindelijk met een enkelbandje naar huis gestuurd. Dit werd echter stopgezet omdat Surdesh herhaaldelijk de regels overtrad. Daarna was hij 8 maanden spoorloos. De uitspraak is over 14 dagen.