'Toestand Fidel Castro zeer ernstig'

Fidel Castro ligt in ernstige toestand in een ziekenhuis vanwege complicaties die volgden op drie mislukte operaties aan zijn dikke darm. Artsen opereerden de Cubaanse leider vanwege ontstoken uitstulpingen in zijn darmen, meldde het Spaanse dagblad El Pais idinsdag.

De infectie leidde vervolgens tot een buikvliesontsteking, vertelden twee medici van een ziekenhuis in Madrid op basis van anonimiteit. In het hospitaal werkt een chirurg die Castro in december bezocht. Artsen schatten de toestand van de 80-jarige leider ''zeer ernstig'' in. Hij wordt via een infuus gevoed.

Het is voor het eerst dat details over de ziekte van Castro naar buiten komen. Officieel is niets bekend over diens gezondheidstoestand. De man die in 1959 de macht greep op het Caribische eiland is sinds 26 juli niet meer in het openbaar gezien.

Zijn broer Raul nam vijf dagen later de macht over. Dat voedde geruchten dat Castro zo ziek is dat hij nooit meer actief de macht zal kunnen uitoefenen op het communistische Cuba.

Raul behandelt de gezondheidstoestand van Fidel als een staatsgeheim. Over het lot van de leider doen tal van verhalen de ronde, vooral binnen de grote groep Cubaanse vluchtelingen in de Verenigde Staten.

Tijdens de eerste operatie verwijderden artsen volgens El Pais een deel van de dikke darm en probeerden zij de karteldarm te verbinden met de endeldarm. Dat mislukte en leidde tot een nieuwe ontsteking. Een tweede operatie om de geïnfecteerde plek schoon te maken faalde ook. Het inbrengen van een prothese tijdens de derde operatie lukte pas in tweede instantie.Foto van Castro uit oktober 2006

Met dank aan el_godi voor de submit.