Boosheid over geniepige snelheidscontroles

Icoon FileHet regent klachten bij de politie Zuid-Holland Zuid over de sneaky snelheidscontroles op de Moerdijkbrug. Verkeersagenten verbergen zich met een flitscamera gericht op het verkeer naar Dordrecht achter een container. Niemand wist van het bestaan hiervan, totdat de oplettende scholier Marco Verhage foto's op zijn webstek plaatste.

"De controle is aan het eind van de brug en dus aan het eind van het traject waar aan de weg wordt gewerkt. Bovendien zijn er nu helemaal geen wegwerkzaamheden. Toen ik mijn fotos maakte was er niets. Mensen begrijpen hier niets van," vertelt Marco. "Zij reageren hier agressief op omdat zij dit geniepig vinden."

De vijftienjarige jongen weet in zijn reportage de juiste snaar te raken door nadrukkelijk te vermelden dat boetes voor snelheidsovertredingen worden verhoogd op plaatsen waar aan de weg wordt gewerkt. "Daar kun je bezwaar tegen maken als er geen wegwerkzaamheden werden verricht op het moment dat je werd geflitst. Maar de meesten weten dat niet."

Politiewoordvoerder Marine de Bas kan de binnengekomen verwijten niet helemaal begrijpen. "Hier is sprake van een omgekeerde redenering. Automobilisten moeten zich gewoon aan de snelheidsbeperkingen houden. Dat wij op de Moerdijkbrug nu een container gebruiken is om de apparatuur te beschermen. Dat is wat anders dan stiekem doen."


De plaats van misdrijf