Lonsdale op Hoofddorpse school verboden

Op het Hoofdvaart College uit Hoofddorp is het verboden om kleding te dragen van het merk Lonsdale. Dat schrijft het Haarlems Dagblad. Het verbod is ingesteld omdat een groepje leerlingen sinds het begin van het schooljaar kleding van het merk droeg, dat vooral populair is in extreemrechtse kringen. Sinds het instellen van het verbod is er volgens de school geen Lonsdale meer gesignaleerd.

In het leerlingenstatuut van de VMBO-school wordt het kledingmerk overigens niet expliciet verboden. Er is echter wel een passage opgenomen waaruit het Lonsdale-verbod voortvloeit. ''Het dragen van uniformen, insignes of anderszins provocerende of aanstootgevende kleding kan door de schoolleiding worden verboden.''

In informatie gericht aan de ouders valt te lezen: ''Wij staan als school het dragen van dit merk niet toe. Dit merk heeft in Nederland een extreem rechtse associatie.'' Bij een overtreding dient de leerling hierop in school te worden aangesproken. Hetgeen ook gemeld wordt bij de mentor en teamleider. Bij herhaling belt de mentor of teamleider in het bijzijn van de leerling naar huis. Bij een hernieuwde overtreding gaat er een brief naar huis waarin wordt aangekondigd dat de leerling bij herhaling naar huis wordt gestuurd om andere kleren aan te trekken.