Twee Turkse meisjes krijgen verblijfsvergunning

Icoon BinnenlandsDe twee Turkse meisjes uit Amsterdam die eind vorig jaar het land uit dreigden te worden gezet, krijgen alsnog een verblijfsvergunning. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft dat besloten na een volledige heroverweging van hun aanvraag, maakte hij maandag bekend.

Het Hervormd Lyceum West in Amsterdam luidde in november de noodklok omdat de leerlingen Sumeyra en Ceyda Nederland zouden worden uitgezet. Hoewel het tweetal woont bij hun Turkse vader en stiefmoeder die allebei de Nederlandse nationaliteit hebben, verbleven zij hier illegaal. In reactie op de ophef die daarop ontstond, meldde de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat de leerlingen in Nederland mochten blijven totdat de minister vragen uit de Tweede Kamer over deze kwestie had beantwoord.

In het antwoord dat Hirsch Ballin maandag naar de Kamer stuurde, staat dat hij de twee op basis van een hardheidsclausule vrijstelt van de verplichting om naar Turkije te gaan voor een machtiging tot voorlopig verblijf, die nodig is voor de aanvraag van een vergunning. Omdat de Turkse meisjes inmiddels ook aan alle andere voorwaarden voldoen, hebben zij een verblijfsvergunning gekregen.


Ceyda (boven) en Sumeyra