'Prinsdom Sealand' te koop

Icoon OpmerkelijkHet zelfuitgeroepen 'Prinsdom Sealand' in de Noordzee is te koop. Het inmiddels 85-jarige 'staatshoofd', vorst Roy van Sealand, vindt dat het land in jongere handen moet overgaan.

Dit meldde de Britse krant The Times maandag. De Engelse radiopiraat Paddy Roy Bates nam het voormalige marineplatform voor de kust van het Oost-Engelse Harwich in 1967 in bezit en riep er de Principality of Sealand uit, met een oppervlakte van 550 vierkante meter.

Het onafhankelijke ministaatje wordt door geen enkel lid van de Verenigde Naties erkend. De Britse Koninklijke Marine deed in 1968 een poging Sealand te heroveren, maar droop af nadat zij vanaf het platform was beschoten.

Dit was niet de enige oorlogshandeling van Sealand. In 1978 nam vorst Roy een groep Nederlandse en Duitse zakenlieden gevangen die geprobeerd hadden Sealand te veroveren. Pas na moeizame onderhandelingen liet hij zijn 'krijgsgevangenen' weer vrij.

Sealand, het kleinste land ter wereld, heeft zelden meer dan een handvol inwoners. Het land heeft een eigen vlag, volkslied, postzegels, munt en website. Een Amerikaanse bezoeker beschreef het stalen platform op betonnen pilaren uit 1941 ooit als ''onbeschrijfelijk lelijk''. Aantrekkelijk aan Sealand is onder meer dat er geen belasting hoeft te worden betaald.

Prinsdom Sealand
Staat te koop