'Scholen verplichten probleemleerlingen aan te nemen'

Icoon Onderwijs Het ministerie van Onderwijs heeft met onderwijsorganisatie VOS/ABB gesproken over een verplichting voor scholen om probleemleerlingen aan te nemen. Het doel hiervan is het terugdringen van het aantal leerplichtige jongeren dat thuiszit. De nieuwe regels zouden komend schooljaar al van kracht worden.

Op dit moment is het nog zo dat scholen in principe probleemleerlingen mogen weigeren. Dit gebeurt dan ook regelmatig, aangezien een probleemleerling de school veel werk oplevert en dus geld kost en bovendien andere leerlingen vaak tot last is.

De afgelopen jaren is er in het speciaal onderwijs dusdanig veel bezuinigd dat er inmiddels forse wachtlijsten zijn ontstaan. Daarnaast zijn de criteria voor toelating behoorlijk streng, waardoor het in veel gevallen vrij lastig blijkt om een leerling op een dergelijke school geplaatst te krijgen. In dat soort gevallen zouden reguliere scholen de probleemleerling dus moeten gaan opvangen. Het zou in totaal om zo'n 2500 tot 5000 leerlingen gaan.