Somalische regering biedt islamisten amnestie aan

Icoon OorlogDe Somalische interim-regering heeft maandag alle islamistische strijders een amnestieregeling aangeboden. Ze zullen niet worden vervolgd als ze de wapens neerleggen, aldus premier Ali Mohammed Gedi.

''De regering komt met een amnestieregeling voor ze, op voorwaarde dat ze de wapens inleveren'', verklaarde de leider van de Somalische interim-regering tijdens een persconferentie. De islamitische strijders zijn ''misleid door internationale terroristen''.

Gedi stelde de inwoners van de hoofdstad Mogadishu een ultimatum om de wapens in te leveren bij de autoriteiten. ''We hebben ze drie dagen gegeven vanaf morgen. Daarna heeft de regering de steun van het volk van Mogadishu de wapens met geweld in te nemen.'' De Somalische hoofdstad behoort tot de gevaarlijkste steden ter wereld en is vergeven van wapens.

Vredesmacht
Premier Gedi heeft verder de Afrikaanse Unie (AU) opgeroepen zo snel mogelijk een vredesmacht naar zijn land te sturen. De troepen moeten de vrede bewaren na een strijd die al veel mensenlevens heeft geëist.

''We voeren besprekingen met de Afrikaanse Unie en de lidstaten. Ze zijn nog steeds nodig voor hun steun aan de pacificatie en stabilisatie van het land. We willen dat de militaire waarnemers en vredestroepen zo snel mogelijk komen om ons te helpen'', aldus Gedi.