Euro economisch succes in Nederland

Het Nederlandse bedrijf Ahrend Kantoormeubelen heeft grote voordelen gemerkt na invoering van de euro. Directeur Jacques de Bruin zag de handel binnen Europa verdubbelen sinds de euro. "We kunnen nu veel internationaler werken, omdat de valutarisico's verminderd zijn. Daardoor is de verhouding van Ahrend in de export veel groter geworden. Het heeft ons internationaal gewoon een stap voorwaarts gebracht", aldus De Bruin. Door de munt zijn valutarisico's verminderd, waardoor prijzen stabieler zijn dan voorheen.
Van de landen die in 2002 overgingen op de euro, heeft Nederland na Spanje de meeste voordelen gehad. "De consument heeft er zeker bij gewonnen, de prijs is gewoon lager geworden", aldus De Bruin. De consument plukt de vruchten van de euro. De jaarlijkse inflatie (prijsstijgingen) van de eurozone is nog nooit boven de 2,4 procent uitgekomen. In Nederland is de inflatie sinds 2001 alleen nog maar gedaald. "Als je achteraf ernaar kijkt, kun je constateren dat wij als ECB de mensen vijf jaar prijsstabiliteit hebben gegeven. Dat is een fantastische prestatie", aldus Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.
Ook is de euro aan een opmars bezig aan de landen die geen deel uitmaken van de eurozone. Inmiddels is er volgens de Europese Commissie 613 miljard euro aan biljetten en munten in omloop. De waarde van alle in omgang zijnde eurobiljetten is bijna verdriedubbeld van 221 miljard naar 595 miljard. Tussen 10 en 20 procent van alle euro's zijn in gebruik buiten de eurolanden. Op 1 januari zal Slovenië toetreden tot de eurozone. De chartale euro zal dan officieel 5 jaar bestaan.

Het is nog steeds wennen, die euro