Aantal moorden spectaculair gedaald

Icoon MisdaadHet aantal gevallen van doodslag en moord in de grote steden is dit jaar spectaculair gedaald. In Amsterdam en Rotterdam is het aantal geweldsdoden meer dan gehalveerd. In de regio Den Haag nam het aantal zelfs met tweederde af. In de provincie Limburg daarentegen, kwamen meer mensen door een misdrijf om het leven dan vorig jaar.

Politiekorpsen verklaren de afname deels door de grotere aandacht voor huiselijk geweld. "De meldingsbereidheid groeit, waardoor we geweld achter de voordeur vaker in de kiem kunnen smoren", aldus een zegsman van de Amsterdamse politie. Veel misdrijven vinden plaats in de relationele sfeer.

Het hoofdstedelijke korps denkt ook dat preventief fouilleren bijdraagt aan het lagere moordcijfer. "De pakkans wordt groter. Mensen lopen minder snel met wapentuig in de stad rond." De sterke daling in de regio Den Haag is volgens de politie voornamelijk toe te schrijven aan 'toeval'. Een proefproject van de politie Haaglanden om eerwraak aan te pakken, heeft mogelijkerwijs ook een bijdrage geleverd.

De enige streek waarin meer gevallen van moord en doodslag voorkwam, is Limburg. Vergeleken met andere regio's, kent deze provincie al jaren een bovengemiddeld aantal gevallen van moord en doodslag.