Islamitische milities Somalië trekken zich terug

Icoon OorlogStrijders van islamitische krijgsheren die het opnemen tegen de zwakke centrale Somalische regering hebben zich dinsdag op verschillende plaatsen teruggetrokken. De actie komt na zes dagen van felle gevechten. Volgens een commandant gaat het om een tactische manoeuvre.

,,Er is veel druk op alle fronten en om de oorlog te winnen hebben de islamitische strijders verscheidene posities geëvacueerd'', aldus de commandant die niet met naam genoemd wilde worden tegen het persbureau AFP. De islamitische strijders zouden dinsdag de plaatsen Dinsoor en Burhakaba hebben ontruimd.

In die laatste plaats hebben ze volgens bewoners materieel achtergelaten. ,,Vanochtend zag men geen enkele islamitische strijder meer. Ze zijn allemaal in de nacht vertrokken. Ze hebben materieel achtergelaten in de versterkingen die ze hadden aangelegd'', meldde een ooggetuige. Ethiopische gevechtsvliegtuigen zouden de terugtrekkende militieleden hebben bestookt met raketten.

Eerder al heroverde het Somalische regeringsleger de plaats Idale, 80 kilometer ten zuiden van Baidoa. De zwakke door Ethiopië gesteunde Somalische Federale Overgangsregering zetelt in die stad en is onder druk komen te staan van de Hoge Islamitische Rechtbankenraad die in juni zijn opmars begon vanuit de hoofdstad Mogadishu.

Ook in het midden van het land rukten dinsdag regeringsmilitairen gesteund door Ethiopische eenheden steeds verder op. Volgens bewoners hebben de militairen de militieleden verdreven uit de regio Bandiradley en Adado.

Ethiopië maakte dinsdag melding van grote overwinningen in Somalië. ,,De fundamentalisten zijn verslagen en trekken zich in wanorde terug. Ze zijn niet in staat verzet te bieden'', stelde het ministerie van Informatie in een communiqué.