1,5 miljoen pelgrims in Mekka voor hadj

Icoon Buitenlands Ruim 1,5 miljoen pelgrims zijn al in Saudi-Arabië gearriveerd voor de jaarlijkse hadj die donderdag begint. Dat meldde het staatspersbureau SPA maandag. Naar verwachting van de Hadj Commissie zal dit aantal nog aanzwellen tot ongeveer twee miljoen.

Volgens dezelfde commissie zijn al 202 bedevaartgangers omgekomen sinds hun aankomst in het Saudische koninkrijk. Het gaat vooral om ouderen en zwakkeren. De meesten stierven aan hartproblemen. Meer dan 9600 artsen en ander medisch personeel zijn gemobiliseerd. In de heilige steden Mekka en Medina zijn 21 veldhospitalen ingericht voor de pelgrimage.

De hadj begint donderdag wanneer de gelovigen zich verzamelen op de vlakte van Mina nabij Mekka. De volgende dag vroeg trekken ze naar de berg Arafat waar ze voor vergeving zullen bidden. Daarna keren de pelgrims terug naar Mina voor het offerfeest op zaterdag. Daar blijven ze nog twee dagen voor verscheidene rituelen. De pelgrimage naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam.