Somalische islamisten willen jihad tegen Ethiopië

OorlogEen leider van de machtige islamitische milities van Somalië heeft zaterdag voor het eerst een appèl gedaan op buitenlandse strijders. Hij riep hen op tot een jihad (heilige oorlog) tegen Ethiopië.

De oproep komt na vier dagen van zware gevechten tussen de islamitische strijdkrachten en militairen die loyaal zijn aan de regering. Daardoor vielen in de omgeving van de regeringszetel Baidoa tientallen doden en honderden gewonden. De regeringstroepen worden ondersteund door enkele duizenden militairen uit Ethiopië.

''Ons land staat open voor moslims wereldwijd'', aldus Yusuf Mohamed Siad van de Hoge Islamitische Rechtbankenraad (SICC). ''We willen dat iedereen die kan helpen, komt om de vijand te verdrijven.''

Waarnemers zijn bang dat de bloedige gevechten van de afgelopen dagen uitmonden in een grote regionale oorlog in de Hoorn van Afrika. De retoriek van Siad is volgens diplomaten een poging van de strijders om Ethiopië in een openlijke oorlog te sleuren.

Ethiopië liet weten dat de oproep het ''extremisme'' bewijst van de groepering die grote delen van Somalië in handen heeft. De SICC wordt volgens de regering in Addis Ababa gesteund door militanten van het terreurnetwerk al-Qaeda.