Julien C. liep weg uit psychiatrische behandeling

De 22-jarige Julien C. die vastzit in verband met de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans, blijkt een verplichte therapie voortijdig te hebben afgebroken zonder dat de reclassering ingreep. C. was eerder tot twee jaar cel veroordeeld wegens een gewapende overval op een supermarkt, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Deze zomer liep hij weg uit een verplichte psychiatrische behandeling.

Volgens VVD-Kamerlid Fred Teeven, voormalig hoofd-officier van justitie, had C. na dat weglopen gewoon terug de gevangenis in gemoeten, omdat er nog een half jaar voorwaardelijk boven zijn hoofd hing. Zo'n straf wordt onvoorwaardelijk als een veroordeelde niet meewerkt aan de verplichtingen die hem door een rechter zijn opgelegd. De reclassering had aan Justitie moeten melden dat C. zich ontrok aan zijn behandeling.

De Tweede Kamerfracties van VVD, CDA, SP en PvdA eisen dat er grondig wordt onderzocht wat er fout is gegaan. De Kamer wil snel opheldering van de ministers Verdonk (Reclassering) en Hirsch Ballin (Justitie).

Oud-procureur-generaal Steenhuis onderzoekt namens de reclassering waar het fout is gegaan met het toezicht op Julien C.

Overigens zal het Openbaar Ministerie in Breda eind deze week bekendmaken wat het sporenonderzoek in de moordzaak Jesse Dingemans heeft opgeleverd.