De Hond: CDA/PvdA/CU geen meerderheid Eerste Kamer

Icoon PolitiekEen coalitie van CDA, PvdA en de ChristenUnie of van CDA, PvdA en GroenLinks kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer als er nu verkiezingen zouden zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

De Eerste Kamer wordt aangewezen door leden van de Provinciale Staten. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 7 maart 2007. Mocht er in de Eerste Kamer geen meerderheid zijn voor een coalitie, dan kan dat moeilijkheden opleveren bij het doorvoeren van beleidswijzigingen.

De mislukte coalitiebesprekingen met de SP en de recente kabinetscrisis blijken een grote verschuiving te hebben veroorzaakt in het stemgedrag. Veel kiezers zouden nu op een andere partij stemmen dan op 22 november 2006, aldus De Hond.

Aan de linkerkant van het politieke spectrum zijn de verschuivingen redelijk beperkt. Het doorgaan van de formatiebesprekingen, waaraan de PvdA wel meedoet en de SP niet, heeft ervoor gezorgd dat de positie van de SP ten opzichte van de PvdA versterkt is. 7 procent van de PvdA-kiezers stemt nu SP en 4 procent GroenLinks. Van de SP-kiezers geeft nu 1 procent aan PvdA te stemmen en van de GroenLinks-kiezers 4 procent. Dit betekent dat de PvdA nog 29 zetels zou halen, net zoveel als de SP. GroenLinks zou uitkomen op 6 zetels.

De bewegingen aan de rechterkant van het politieke spectrum zijn heftiger. Nog maar 73 procent van de CDA-stemmers op 22 november geeft aan nu nog steeds voor CDA te kiezen (32 in plaats van 41 zetels). 11 procent is overgestapt naar de VVD (nu 26 zetels) en 10 procent naar PvdVrijheid van Geert Wilders (nu 15 zetels). Van de VVD-kiezers is 13 procent overgestapt naar de PvdVrijheid.

Dit alles heeft tot gevolg dat op dit moment een coalitie CDA, PvdA en ChristenUnie nog maar 67 zetels zou halen in de Tweede Kamer. Voor een coalitie met CDA, PvdA en GroenLinks geldt hetzelfde. Als dit de uitslag zou zijn van de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen dan zouden deze regeringscombinaties geen meerderheid in de Eerste Kamer krijgen.

"Een 'linkse' coalitie met CDA genoot ook onze voorkeur. Het CDA en de SP zijn er echter samen niet uitgekomen. Ook de SP heeft de boot duidelijk afgehouden door alleen de verschillen te benadrukken.", aldus een woordvoerder van de PvdA.

"Nu zullen we als PvdA toch verder moeten mits we socialer beleid willen. En dat willen we. Kwestie van stevige punten uit de formatie halen. Dan kunnen wij over 4 jaar naar de kiezer met het verhaal dat dankzij ons de huren niet zijn geliberaliseerd, de no-claim is afgeschaft, er extra geld voor zorg is uitgetrokken etc. etc. We willen echt dat er ander beleid komt! Een kabinet met de PvdA is wél een stuk socialer dan een kabinet zonder de PvdA."

Met dank aan Riedel1 voor de submit.