Omwonenden moeten vertrouwen krijgen in Schiphol

Icoon BinnenlandsOm het aantal klachten over geluidsoverlast rond luchthaven Schiphol echt te verminderen, is het zaak dat omwonenden meer vertrouwen krijgen in de overheid en in Schiphol. Dat adviseert het Ruimtelijk Planbureau (RPB) in de maandag verschenen studie Geluid rond luchthavens.

Volgens de onderzoekers is er bij Schiphol minder geluidshinder dan bij vergelijkbare vliegvelden in Londen, Parijs en Frankfurt. Toch ervaren omwonenden van Schiphol meer hinder dan mensen die in de buurt van de andere luchthavens wonen.

,,Een belangrijke verklaring voor deze hinder is de gebrekkige communicatie. Schiphol hanteert bijvoorbeeld een ondoorzichtig systeem van handhavingspunten om paal en perk te stellen aan het geluid'', aldus het RPB. Ook zouden omwonenden meer inspraak moeten krijgen bij het gebruik van de luchthaven, iets dat in het buitenland al gebeurt.

Tussen 1996 en 2005 nam het aantal vluchten op Schiphol toe terwijl de geluidsproductie afnam, aldus de onderzoekers. De geluidsvermindering bleef echter wat achter bij die van andere internationale luchthavens. Dat komt doordat er veel oudere en daardoor lawaaiige toestellen worden ingezet terwijl ook vaker 's avonds en 's nachts wordt gevlogen.