Brede discriminatie treft Europese moslims

Europese moslims hebben te maken met diepgewortelde discriminatie in onderwijs en werkgelegenheid die hen van de bevolking kan isoleren. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat (EUMC).

Het onderzoek van het EU-agentschap in Wenen is het eerste dat de positie van moslims in de gehele Europese gemeenschap onder de loep neemt. Naast het rapport publiceerde de EUMC een aantal interviews met vooral jonge moslims.

In de Europese Unie wonen naar schatting vijftien miljoen moslims, waarmee ze na de christenen de tweede religieuze groepering in de unie vormen. Volgens de EUMC hebben zij te kampen met islamofobie, die voortkomt uit de toenemende neiging om moslims te associŰren met terrorisme.

Gegevens
Uit de beschikbare gegevens, waaraan volgens het agentschap overigens een gebrek bestaat, blijkt dat de moslims vaak slecht gehuisvest zijn. Hun onderwijsniveau is lager dan dat van de gemiddelde Europeaan en er zijn veel meer moslims werkloos dan gemiddeld.

De ge´nterviewden maken duidelijk dat vooral moslima's met een hoofddoek veel moeite hebben een baan te vinden. Jonge Nederlandse ondervraagden zeggen dat ze in de klas volgens etnische lijnen worden gescheiden, omdat ze als buitenlander worden gezien.

Integratie
De moslims erkennen wel dat integratie van twee kanten moet komen en dat ze zelf meer zouden kunnen doen om bij de Europese leefgemeenschap te horen.

''De imams zijn niet in staat de goede antwoorden te geven. Ze zeggen dat we volgens onze traditie en cultuur niet eens zouden moeten denken aan een etentje of een feestje. Maar ze realiseren zich niet dat als we niet deelnemen, we een eenling worden die niet bij de groep hoort'', zei een Nederlandse moslim.

-
Link: EUMC-rapport in het Nederlands (.pdf bestand).