Hevige rellen in Kopenhagen

Icoon BuitenlandsBij rellen in Kopenhagen heeft de Deense politie zaterdag zeker 200 mensen aangehouden. Aanleiding voor de ongeregeldheden was de voorgenomen sluiting van van het gekraakte jongerencentrum Ungdomshuset.

Daarop gingen jongeren van een linkse groepering de straat op. Anderen verschansten zich in het centrum dat de politie wil ontruimen. Volgens een van de krakers hebben zij versterking gekregen van sympathisanten uit onder meer Nederland, Duitsland en Zweden.

Enkele betogers en een agent raakten zwaargewond. Volgens ooggetuigen werden betogers overreden door politieauto's. Winkelruiten gingen aan diggelen. Betogers bekogelden de politie met stenen. De in groten getale ingezette agenten zetten traangas in.

Jongerencentrum Ungdomhuset is al een kwart eeuw een ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er worden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens een van de krakers zou de gemeente het centrum willen verkopen aan een fundamentalistische christelijke sekte.