Haagse pers: Marijnissen politicus van het jaar

SP-leider Jan Marijnissen is volgens de parlementaire pers de beste politicus van 2006. Hij heeft de titel vooral te danken aan zijn politieke prestatie om zijn Socialistische Partij drie keer zo groot te maken.

Als tweede eindigde premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende. Derde werd Andrť Rouvoet van de ChristenUnie.

Als politieke talent van 2006 kwam Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren uit de bus. Het NOS Radio I Journaal organiseerde de jaarlijkse verkiezing onder de leden van de Parlementaire Persvereniging voor de vierde keer en maakte de resultaten zaterdag bekend vanuit het Haagse cafť Dudok.

Cruciale uitspraken
Verslaggevers op het Binnenhof noemen Marijnissen soms 'de journalist in de Tweede Kamer', gezien de wijze waarop hij soms cruciale uitspraken van politici weet te ontlokken. Ook vinden ze het knap dat hij van zijn actiegroep een echte politieke partij heeft gemaakt, met wat gematigder standpunten over onder meer de NAVO en het koninklijk huis.

Balkenende wordt door Haagse journalisten gewaardeerd omdat hij met zijn partij toch weer de grootste werd na een diep dal eerder dit jaar. Rouvoet, in 2004 zelf politicus van het jaar, wordt eveneens geprezen om de winst bij de landelijke verkiezingen op 22 november. Vorig jaar was Piet Hein Donner, toen nog minister van Justitie, verkozen als beste politicus.

Thieme veroverde ruim drie weken geleden met haar partij twee zetels in het parlement. Journalisten prijzen haar eerste optredens in de debatten tot nu toe. Vorig jaar zagen de journalisten Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA als grootste talent.

Met dank aan pberends voor de submit.