Opmerkelijk veel bolletjesslikkers uit Marokko

Icoon MisdaadHet Schipholteam van de marechaussee en douane heeft zondag liefst 32 bolletjesslikkers aangehouden. De drugskoeriers zaten op een toestel dat vanuit Casablanca (Marokko) naar Schiphol was gevlogen. Volgens woordvoerder Rob Stenacker gaat het om uitzonderlijk veel slikkers.

Het Schipholteam voert gerichte controles uit op vluchten waar geen zogenoemde 100-procentscontroles op drugs plaatsvinden. Omdat er aanwijzingen waren dat er op de vlucht uit Casablanca bolletjesslikkers aan boord zaten, werd deze vlucht aan een gericht onderzoek onderworpen.

Twee van de verdachten hadden ook nog verdovende middelen in hun bagage verstopt. Van de 32 verdachten hebben 28 de Nigeriaanse nationaliteit. De overige kwamen uit de Verenigde Staten, Ghana en Liberia.

Volgens Stenacker zoeken criminele organisaties nieuwe smokkelroutes om de 100-procentscontroles op vluchten vanuit het Cara´bisch gebied te omzeilen. ''Ze werken professioneel. Als er routes worden afgesloten, gaan ze nieuwe zoeken. Het is aan het Schipholteam om die te ontdekken.''