'Informateur werkt aan coalitie met CU'

Icoon Politiek Informateur Rein Jan Hoekstra werkt toe naar onderhandelingen over een coalitie met in elk geval de ChristenUnie. Die indruk heeft fractieleider Andrť Rouvoet vrijdag overgehouden aan zijn gesprek met Hoekstra.

Rouvoet is bereid met CDA en PvdA te praten over coalitievorming, maar hij wil dan wel duidelijk van die twee partijen horen dat ze kiezen voor de ChristenUnie. Hij verwacht dat de informateur binnen enkele dagen met zijn eindverslag komt. CDA en PvdA hebben samen 74 van de 150 zetels in de Tweede Kamer, dus net geen meerderheid. Ze moeten dus op zoek naar een partner om samen een meerderheidskabinet te kunnen vormen.

Begin deze week haakte de SP, de grote winnaar van de verkiezingen, af. De PvdA sprak vervolgens een voorkeur uit voor GroenLinks, maar fractieleider Femke Halsema voelt op dit moment niets voor regeringsdeelname. Van het CDA is formeel geen voorkeur bekend, maar volgens ingewijden willen de christendemocraten het liefst met de partij van Rouvoet in zee. Mogelijk spreekt Hoekstra later op de dag nog met CDA-leider Jan Peter Balkenende.