Vermoorde Metehan (5) wordt in Turkije begraven

BinnenlandsDe door zijn moeder in Apeldoorn vermoorde 5-jarige Metehan K. wordt in Turkije begraven. Dat is de wens van de biologische vader van het jochie. Hoewel hij met zijn zoontje weinig contact had - hij bezocht hem slechts eenmaal in de instelling waar het jongetje een tijdje verbleef - heeft de vader volgens justitie in Zutphen het eerste recht om Metehan te begraven.

''Het lichaam is inmiddels vrijgegeven. Wij hebben begrepen dat hij het naar Turks gebruik in Turkije wil begraven'', laat een woordvoerder weten. Tussen de vader en pleegouders zou er wel goed contact over zijn geweest.

De pleegouders van Metehan, de familie Ruijs uit Amerongen, hebben gisteren van de vader de gelegenheid gekregen persoonlijk afscheid te nemen van hun pleegzoontje. Voor zijn klasgenootjes van basisschool De Regenboog uit Amerongen en voor andere belangstellenden wordt er morgen een herdenking georganiseerd.

Ondertussen woekert de discussie voort of Jeugdzorg Gelderland en de GGZ Eindhoven wel zorgvuldig hebben gehandeld in deze zaak. Zelf zeggen de instellingen van wel. De pleegopa van Metehan, Henk Schuilaard, vindt dat ze ''alleen maar bezig zijn de fouten die ze gemaakt hebben, te verbloemen''. Pleegmoeder Angelique Ruijs zegt dat de voogd ''een heel grote beoordelingsfout heeft gemaakt.''