Links dreigt met financiŰle blokkade

Icoon Binnenlands D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold dreigt in de nacht van dinsdag op woensdag bij de behandeling van de begroting van Justitie in de Tweede Kamer het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers financieel te blokkeren. Hij kondigde dat in de nacht van dinsdag op woensdag aan, nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had ingediend tegen VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Pechtold wil hiermee forceren dat het kabinet de motie van de Kamer alsnog uitvoert. Het idee is dat als het kabinet geen geld heeft om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten, dat het dit ook niet zal doen. Hij zegt steun te hebben van de linkse meerderheid in de Tweede Kamer die met het kabinet in de clinch ligt over het uitzetten van asielzoekers. Bij het in te dienen amendement gaat het om een kleine tien miljoen euro.

Het debat over het generaal pardon lijkt een ware machtsstrijd geworden tussen Kamer en kabinet. Het kabinet wil zo min mogelijk veranderen aan het huidige beleid, maar de Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk stopt met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. De Kamer toont nu opnieuw zijn tanden en wil aantonen dat het de macht heeft om het beleid te veranderen. De Kamer heeft de mogelijkheid om aanpassingen te doen in het budget.