Iraniër ontvangt na 27 jaar alsnog fotoprijs

Een Iraanse fotograaf die in 1980 de Pulitzer Prize voor nieuwsfotografie kreeg toegekend, maar uit veiligheidsoverwegingen anoniem bleef, krijgt de onderscheiding volgend jaar alsnog uitgereikt. Dat meldde de website van de prestigieuze journalistieke onderscheiding donderdag.

The Wall Street Journal onthulde onlangs met toestemming van de fotograaf, Jahangir Ramzi, zijn identititeit. Op de bekroonde foto zijn elf Koerden te zien die worden geëxecuteerd door een Iraans vuurpeloton. De foto werd in augustus 1979, het jaar van de islamitische revolutie in Iran, zonder naam gepubliceerd in een Iraanse krant en later internationaal verspreid.

In augustus 1979 begon het nieuwe islamitische bewind van ayatollah Khomeini een grootscheeps militair offensief tegen de Koerdische provincies, die zich tijdens de revolutie autonoom hadden verklaard. Onder meer op het vliegveld van de stad Sanandaj werden Koerden massaal geëxecuteerd. Jahangir Ramzi maakte tientallen foto's van de executies.

Onderzoek door de Pulitzer-organisatie wees uit dat Ramzi inderdaad de bewuste fotograaf was. Hij krijgt de prijs, een certificaat en een geldbedrag van 10.000 dollar, in mei volgend jaar. Dan worden ook de winnaars van de Pulitzer Prize 2007 geëerd.



Hier staat de gehele fotoserie