Sociaal en Cultureel Planbureau optimistisch

Rapport Investeren in vermogenSteeds meer allochtonen volgen hoger onderwijs, steeds vaker hebben immigranten een goede baan en steeds meer Nederlanders letten op hun gezondheid. Dit constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het SCP heeft donderdag een rapport gepresenteerd met een opsomming van positieve ontwikkelingen in Nederland. Het SCP meldt dat het aantal allochtone studenten in het hoger onderwijs de laatste tien jaar meer dan verdubbeld is. Een derde van de Surinamers tussen de 15 en 65 jaar maakt inmiddels deel uit van de middenklasse. Scholen besteden vaker dan vroeger extra aandacht aan getalenteerde leerlingen. Boeren gooien het roer om en richten zich steeds vaker op biologische teelt, plattelandstoerisme of natuurbehoud.

Veel, vooral hoogopgeleide, moeders hebben een volledige baan die ze met hun gezin weten te combineren. En ook al zijn de kerken de laatste decennia leeggestroomd, het SCP constateert dat wekelijks nog altijd 800.000 mensen ter kerke gaan. Juist de kerkgangers geven veel aan goede doelen en doen volop vrijwilligerswerk.

Het SCP hoopt dat het rapport vol positieve ontwikkelingen burgers en politici vlak voor het nieuwe jaar en een nieuw kabinet inspireert om Nederland eens met andere ogen te bezien.