Verdonk: IND schort uitzetting even op tot debat

De Immmigratie- en Naturalisatiedienst (IND) schort de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers voor korte tijd op. ''De IND neemt een moment van rust tot het Tweede Kamerdebat over de asielzoekers.''

Dat zei minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dinsdag in een toelichting op de brief die zij later dinsdag naar de Tweede Kamer stuurt over de kwestie. De opschorting zal wat haar betreft hoogstens enkele dagen duren. Er moet volgens Verdonk wel snel duidelijkheid komen.

Aanleiding voor de brief van het kabinet is een motie van de Kamer waarin staat dat er een generaal pardon moet komen voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn af. In afwachting daarvan zou de overheid geen asielzoekers meer mogen uitzetten.

Het kabinet kan die motie wegens de gevolgen echter niet uitvoeren, benadrukte Verdonk. Zo is de doelgroep volgens haar onduidelijk. Het zou kunnen betekenen dat ongeveer 200.000 ex-asielzoekers die sinds 1994 zijn teruggekeerd of met onbekende bestemming zijn vertrokken, zich melden met de mededeling dat ze al die tijd in Nederland hebben gewoond. Dat is moeilijk te bewijzen en het zou voor de IND enorme capaciteitsproblemen opleveren.

Een generaal pardon zou volgens Verdonk ook kunnen leiden tot rechtsongelijkheid tegenover ex-asielzoekers die de afgelopen jaren wel zijn teruggekeerd. Ook om staatsrechtelijke redenen is de motie niet uitvoerbaar, aldus het kabinet.