Islamitisch College belooft beterschap

Icoon OnderwijsHet Islamitisch College Amsterdam (ICA) zegt hard zijn best te doen om de belabberde prestaties van de school te verbeteren. Volgens een vorige week gepubliceerd onderzoek bungelt het ICA helemaal onderaan de ranglijst van middelbare scholen.

''Wij werken er aan om in de nabije toekomst een normaal presterende school te zijn. Het ICA doet dit door sterk in te zetten op verbetering van het lesgeven, onder meer door de docenten te ondersteunen en te investeren in scholing van onderwijspersoneel'', aldus de school in een reactie.

Volgens de Onderwijsinspectie doet het ICA te weinig om kinderen te onderwijzen over andere culturen en de Nederlandse democratie. Een ouddocent, die anoniem wilde blijven, vertelde gisteren in het AT5 Nieuws dat bepaalde onderwerpen, zoals de emancipatie van vrouwen, strikt verboden zijn op de school. Volgens andere betrokkenen zou het eenzijdige onderwijsaanbod zelfs kunnen leiden tot radicalisering van leerlingen. In oktober 2005 kwam de school nog in het nieuws omdat het een lerares een baan weigerde die géén hoofddoek droeg.

CDA-Kamerlid Jan de Vries zei gisteren namens zijn partij dat het ICA geen overheidssubsidie meer moet moet krijgen als het de prestaties niet verbetert.

Het ICA werd in 2001 opgericht. Nederland telt twee islamitische middelbare scholen. Ook de andere school, Ibn Ghaldoun in Rotterdam, scoorde slecht in het onderzoek.

Update 15.38 uur
Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs heeft vanmiddag in de Tweede Kamer gezegd dat ze op het punt staat om in te grijpen bij het Islamitisch College Amsterdam. Dat kan tot gevolg hebben dat de school dicht moet.

De minister heeft er weinig vertrouwen in dat het ICA er nog op eigen kracht in slaagt zich te verbeteren. ''De signalen staan op rood.''

Van der Hoeven reageerde op Kamervragen van de VVD'er Charlie Aptroot. Hij wil dat de minister de school wegens de ondermaatse prestaties sluit. Ook zou de school aanzetten tot haat tegen joden en andere niet-islamieten en de integratie van haar leerlingen niet bevorderen.

Volgens Van der Hoeven ligt het sluiten van een school juridisch heel erg lastig. Ze zei alleen de financiering van een school te kunnen opschorten. Dit betekent overigens in de praktijk dat een school dicht moet, omdat men onmogelijk zelf voor de kosten kan opdraaien.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt momenteel de school. Over twee weken adviseert de inspectie of de school verder kan met een verbeterplan of dat de minister moet ingrijpen.

Niet alleen de VVD, maar ook de rest van de Tweede Kamer betoonde zich zeer bezorgd over de situatie op het ICA.