Turkije houdt Armeens massagraf geheim

Icoon Turkije Het Turkse leger houdt een massagraf dat vermoedelijk dateert uit de Armeense genocide angstvallig geheim. Het gebied is al twee maanden tot verboden gebied verklaard voor pers en bevolking. Ook is het verboden om foto's te publiceren of te schrijven over het massagraf.

Op 17 oktober werd het massagraf in het dorpje Xirabebaba in het zuidoosten van Turkije gevonden, omdat iemand een graf aan het graven was voor een overledene. De bevolking heeft kort na de vonst foto's gemaakt van de botten en de schedels die aangetroffen werden. Toen het Turkse leger lucht kreeg van het massagraf is het direct tot verboden gebied verklaard. Iedereen die het massagraf wil zien wordt geblokkeerd.

Bovendien legde het leger een verbod op aan alle inwoners om foto's of teksten over het massagraf te publiceren. Daar hielden enkele dorpelingen zich niet aan. Sommigen hebben de informatie gegeven aan een lokale krant. Toen het leger het stuk in de krant zag, besloot het direct druk uit te oefenen op de dorpelingen om te verlinken wie het gedaan heeft.

Het leger doet er nu alles aan om te voorkomen dat het verhaal in de media breed uitgemeten wordt. Dat lukt niet geheel. Nokta, een Turks wekelijks tijdschrift, heeft onlangs een cover story gewijd aan het massagraf. Talin Suciyan, schrijver van het artikel, heeft kritiek op het angstvallig achterhouden van informatie door de autoriteiten. "Geen van de drie machten, wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende, willen met dit onderwerp omgaan", schrijft ze. De enige organisatie die wil dat er een onderzoek komt naar het graf is de Turkse Mensenrechten Associatie.

Turkije ontkent dat er sprake is geweest van een Armeense genocide. Het land stelt dat er geen 1,5 miljoen Armenen doelbewust vermoord zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wel geeft Turkije toe dat 300.000 Armenen gestorven zijn door gevechten.

De Armeense genocide is in veel landen een veelbesproken onderwerp geworden. Zo heeft Argentinië vrijdag de genocide officieel erkend. Frankrijk gaat nog verder, die wil mensen die de genocide ontkennen bestraffen. In Nederland, Duitsland en Scandinavië speelt de Armeense genocide ook op de politieke agenda. Langzaam voert de Europese Unie de druk op Turkije op om de genocide te erkennen.