Nederlandse moslima vast in Engelse cel voor terrorisme

Icoon TerrorismeEen Nederlandse moslima zit in Groot-BrittanniŽ in de cel op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. De 24-jarige Bouchra el H. zit vast omdat zij informatie over terroristische activiteiten zou hebben achtergehouden. Dat zei haar Nederlandse advocaat Bart Nooitgedagt zaterdag in het televisieprogramma Rondom 10.

Haar Engels-Syrische man, de 27-jarige Yassin N., zit sinds 30 mei achter de tralies omdat hij terreurplannen zou hebben gemaakt. De Britse justitie verwijt de Nederlandse vrouw van Marokkaanse herkomst dat zij de terreurplannen van haar echtgenoot heeft verzwegen. En dat is sinds 2000 strafbaar in Groot-BrittanniŽ.

Brief
Volgens de Britse justitie schreef Bouchra een brief waarin ze de voorgenomen Jihad (heilige oorlog) van haar man toejuicht. Ook verheerlijkt zij haar eigen martelaarschap en zou ze van plan zijn haar nu 1-jarige zoontje Mohammed als martelaar op te offeren, aldus de Britten.

Nooitgedagt benadrukt dat Bouchra nooit plannen heeft gehad om terroristische activiteiten te ondernemen. De raadsman zegt dat de Nederlandse moslima slechts een ''poŽtische'' bedoeling had met de verheerlijking van de heilige oorlog.

De Britten arresteerden het echtpaar op 30 mei bij hun aankomst op Luton Airport. De vrouw werd aanvankelijk nog dezelfde dag vrijgelaten. Vervolgens deed de Nationale Recherche in Nederland huiszoeking in een woning in Eindhoven en in de woning van de ouders van Bouchra. Ook de woning van het stel in Londen werd doorzocht. Op de in beslag genomen laptop van de Syrische echtgenoot van Bouchra vond de politie onder meer een martelaarsbrief van de vrouw. Zij werd op 7 september weer vastgezet.

Het proces tegen het echtpaar in Groot-BrittanniŽ moet in mei 2007 beginnen.