Klein protest tegen boerkaverbod

BinnenlandsOnder grote belangstelling van pers en publiek hebben circa 20 vrouwen op het Haagse Binnenhof vandaag gedemonstreerd tegen een boerkaverbod. Dat verbod zou van kracht worden als de regering een plan uitvoert van minister Rita Verdonk, dat voorziet in een algemeen verbod op gezichtsbedekkende kleding in alle openbare ruimten. Buiten de boerka zouden ook het over straat wandelen met bijvoorbeeld een integraalhelm en een bivakmuts op het hoofd verboden worden. Demonstranten uit die laatste twee categorieën waren overigens niet aanwezig.

De demonstratie was georganiseerd door een groepje vriendinnen, die samen een digitale handtekeningenactie op touw hebben gezet. Het verbod tast volgens hen de godsdienstvrijheid aan en is discriminerend voor moslims. Ze delen rode rozen uit aan voorbijgangers. Woordvoerster Naïma Nafi overhandigde een lijst met zo'n duizend handtekeningen en een petitie aan de PvdA'ers Jeroen Dijsselbloem en 'Surinamers zijn beter dan Marokkanen' Samira Abbos. Die laatste wordt vandaag met nog 69 anderen tot nieuw Kamerlid beëdigd.

Bij het in ontvangst nemen van de petitie zei Dijsselbloem geen voorstander te zijn van het dragen van een boerka. ''Maar ik zal altijd het recht verdedigen van het te dragen in de vrije ruimte''. Volgens Dijsselbloem moet iedere gelovige in Nederland kunnen dragen wat hij of zij wil.

Nikaab
Door de demonstranten werden geen boerka's gedragen, maar er waren er wel een paar die een nikaab (niqaab) droegen. Dat is een islamitisch gewaad waarin alleen een klein open streepje zit voor de ogen. Ook die zou overigens onder het 'boerkaverbod' gaan vallen. Eén van de spandoeken luidde: 'gelijke monniken, gelijke kappen'.

Een Nederlandse vrouw, getrouwd met een Marokkaanse man en draagster van een hoofddoek zei tegen het aanstaande verbod te zijn: ''Als je dit verbiedt, dan rest veel vrouwen niets anders dan thuis blijven. Zonder gezichtsbedekking mogen ze niet over straat.''


Een boerka, nikaab en een hidjab (hoofddoek)


Grote belangstelling van de media