Meerderheid Kamer tegen 'Huis voor de Islam'

Icoon BinnenlandsEen meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer is tegen de bouw van het Amsterdamse centrum Marhaba dat zich wil richten op de islamitische kunst en cultuur. Het centrum, ook wel Huis voor de 'Dialoog met de islam' genoemd, wil onder meer Amsterdamse moslims helpen ''hun islam te bevrijden van zijn traditionele, onderdanige, passieve en dociele houding tegenover de moderniteit van het westen.'' In het beleidsplan van de stichting spreekt men van de 'ontwikkeling van een Europese moslim-identiteit'.

Onlangs stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met een startsubsidie van 400.000 euro voor de stichting Marhaba die het instituut mogelijk moet maken. Jaarlijks zou er 2,1 miljoen euro nodig zijn.

Net als in de Amsterdamse raad zijn in de Tweede Kamer VVD, CDA en SP tegen het plan ('uiteraard' is ook Wilders op tegen). De VVD vindt dat burgemeester Job Cohen, die een groot voorstander van het centrum is, morrelt aan de scheiding van kerk en staat. Het promoten van de gematigde islam is volgens de VVD geen taak voor de overheid.

CDA en SP vinden dat het centrum door deze promotie van één stroming geen dialoog kan bevorderen. SP-kamerlid Jasper van Dijk noemt het een cultuurcentrum voor iets van 'Job en zijn vrienden.' Hij doelt daarbij op de drie PvdA'ers die in het bestuur Marhaba zitten (onder wie PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en de prominente PvdA'er Felix Rottenberg). Cohen ontkende eerder al dat Marhaba een religieuze instelling zou worden.