SP: beperk aftrek hypotheekrente

SP-leider Jan Marijnissen vindt dat het nieuwe kabinet iets moet doen om de aftrekbaarheid van de hypotheekrente te beperken. Marijnissen heeft dat dinsdag gezegd na afloop van zijn gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra.

Marijnissen acht een coalitie van CDA, PvdA en SP ''de meest reële optie op dit moment'', maar maakte duidelijk dat het CDA dan wel moet bewegen. Dat CDA-leider Jan Peter Balkenende hypotheekrenteaftrek in de verkiezingscampagne tot breekpunt heeft uitgeroepen, was volgens Marijnissen ''onverstandig''.

Verder dan PvdA
In het verkiezingsprogramma van de SP staat dat de renteaftrek beperkt moet worden tot een hypotheekschuld van maximaal 350.000 euro. De rente zou slechts mogen worden afgetrokken tegen een tarief van 42 procent (nu is dat nog het toptarief van 52 procent). Het SP-voorstel zou ook moeten gelden voor mensen die nu al een hypotheek hebben.

De partij gaat hiermee verder dan de PvdA. Die wil slechts de renteaftrek beperken tot 42 procent en laat bestaande hypotheken buiten schot.

Marijnissen liet wel doorschemeren dat wat hem betreft compromissen mogelijk zijn. Hij had het over ''ergens in het midden uitkomen''.

Ook het verkleinen van inkomensverschillen is een belangrijk punt voor de SP bij de kabinetsformatie. Marijnissen wil verder dat er een einde komt aan de schaalvergroting in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en het onderwijs. ''We moeten terug naar de menselijke maat.''