Krakers Fort Pannerden blijven zitten

Icoon BinnenlandsDe krakers die zaterdagavond het onlangs ontruimde Fort Pannerden in de gemeente Lingewaard opnieuw bezetten, hebben een ultimatum van de gemeente in de wind geslagen. De actievoerders hadden zondagmiddag te horen gekregen dat ze het verdedigingsbolwerk voor zondagavond 24.00 uur moesten verlaten.

Zaterdagavond laat namen zo'n honderd krakers, afkomstig uit het hele land, opnieuw bezit van het Fort. Ze arriveerden in twee bussen en stuitten op drie antikraak-wachters met een hond die na de ontruiming begin november een oogje in het zeil hielden. ''Na wat over en weer geschreeuw, kozen zij eieren voor hun geld'', zei een woordvoerder van de krakers.

De krakerswoordvoerder zei vandaag dat het Fort niet vrijwillig zal worden verlaten. Volgens hem zegt de gemeente in de brief maatregelen te nemen als ze niet weggaan, maar zou het niet duidelijk zijn wat die maatregelen zijn.

Volgens de zegsman heeft Staatsbosbeheer, de eigenaar van Fort Pannerden, laten weten maandag bij de politie aangifte te doen tegen de krakers wegens bedreiging en huisvredebreuk. De bewakers zouden namelijk bedreigd zijn door de krakers toen ze het Fort opnieuw innamen.

Landmacht
Bij de eerste ontruiming, die op 7 november begon, hadden mobiele eenheid en landmacht twee dagen nodig om 25 krakers uit het verdedigingsbolwerk te halen. Het uit 1869 daterende Fort bij de splitsing van Rijn en Waal heeft de omvang van een voetbalveld en telt drie gedeeltelijk ondergrondse verdiepingen, die samen een doolhof van gangen en kamers vormen.

Het leger moest bij de ontzetting met een rupsvoertuig een noodbrug aanleggen over de vier meter diepe gracht rond de vesting. Daarna zakte de ME aan touwen vanaf het dak af in het fort en moesten alle gangen doorzocht worden.



FortPannerden.nl