Hamas dreigt met derde intifada

Icoon Isra�l/Palestina Hamas heeft gedreigd met een derde intifada als er binnen een half jaar geen politieke oplossing is voor een Palestijnse staat. Dat heeft de politieke Hamas-leider Khaled Meshaal gezegd. "We geven de internationale gemeenschap zes maanden voor echte politieke vergezichten. Er is een historische kans voor een Palestijnse staat", aldus Meshaal. "Wanneer niet aan onze eisen wordt voldaan, zal het Palestijnse volk alle politieke boeken sluiten en een derde intifada lanceren".

Volgens verscheidene Israëlische media hamerde Meshaal erop dat een Palestijnse staat levensvatbaar moet zijn en Oost-Jeruzalem als hoofdstad hebben. Dat is voor Israël onbespreekbaar. Meshaal, die doorgaans vanuit Syrië opereert, overlegt in Egypte met diplomaten over de crisis in de Palestijnse gebieden. Hamas verkeert in een internationaal isolement omdat de partij Israël niet erkent en ook het geweld niet wil afzweren. Pogingen om tot een meer gematigder Palestijnse kabinet van nationale eenheid te komen zijn tot dusver op niets uitgelopen.

De eerste Palestijnse intifada was ruwweg tussen 1987 en 1993. In 2000 begon de tweede opstand, die volgens de meeste betrokkenen eigenlijk nog steeds gaande is.