'Marokkaanse plaats broedplaats zelfmoordenaars'

Icoon BuitenlandsEen Marokkaanse stad die 30 kilometer ten zuiden van de Spaanse enclave Ceuta ligt, is een broedplaats voor zelfmoordterroristen. Dat melden Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Een grote groep jonge mannen, die allemaal in dezelfde moskee komen, heeft de afgelopen jaren het plaatsje verlaten om vooral in Irak martelaar te worden in de strijd van het terreurnetwerk al-Qaeda, meldde de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag.

Van zeker negen daders van zelfmoordaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad staat na DNA-onderzoek vast dat ze uit de stad Tetouan komen. De daders van de aanslagen in Madrid in maart 2004 kwamen eveneens uit de Marokkaanse plaats. De plaatselijk bevolking is ervan overtuigd dat nog 21 anderen zijn weggegaan om bij te dragen aan de jihad, de heilige oorlog.

De meeste van de vermeende terroristen zijn afkomstig uit de wijk Jamaa Mezuak, waar de inwoners veelal arm en ongeletterd zijn. ''Dit deel van Marokko is een plaats van ellende, armoede en werkloosheid en een plek waar geen hoop heerst'', verklaart Aissa Acharki van de islamitische vredesbeweging Gerechtigheid en Spiritualiteit.

De imam van de gewraakte moskee wil geen commentaar geven. ''Ik weet wie je bent en waar je woont. Wees voorzichtig met je vragen over die jongens'', beet hij een verslaggever van de Britse krant toe.