Nederlandse jihad-verdachten langer de cel in

Icoon JustitieVijf van de zes verdachten die begin deze maand werden aangehouden op verdenking van het ronselen van radicale moslims voor de internationale jihad, blijven in voorarrest. Eén verdachte is vrijgelaten. Hij geldt nog wel als verdachte.

Hoofdverdachte is de als ronselaar bekend staande Murat Ö. uit Den Haag. De 36-jarige Ö., ook wel bekend als 'Ibrahim de Turk', stond in 2003 terecht wegens deelname aan terroristische activiteiten in de Rotterdamse 'jihadzaak'. Daarvan werd hij echter, samen met elf anderen, vrijgesproken.

Behalve Ö. werd een Nederlands echtpaar van buitenlandse afkomst aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man en een 19-jarige vrouw uit Den Haag. De andere verdachten zijn een 17-jarige Nederlander van Marokkaanse komaf, een 19-jarige Marokkaan en een 18-jarige Tunesiër.

Het onderzoek loopt al vanaf november 2005, toen de inlichtingendienst AIVD erachter kwam dat drie mannen uit Den Haag graag deel wilden nemen aan de heilige oorlog. De drie mannen besloten daarop naar Bakoe te reizen, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Eenmaal in het land aangekomen werd het drietal gearresteerd door lokale autoriteiten. Zij vermoedden dat de jongens in contact stonden met een netwerk van extremistische moslims. Ze werden onder begeleiding van de Haagse politie naar huis gestuurd. Ze verklaarden slechts 'op vakantie' geweest te zijn. Deze drie jongens behoren overigens niet bij de gearresteerde verdachten.