Schaatsen: Marathon geen kijkcijferkanon

Icoon Schaatsen Het marathonpeloton zakt dit seizoen steeds dieper door het ijs. Vooral met de nieuwe topcompetitie gaat het niet goed. Donderdag werd bekend dat het commerciële tv-station SBS6 vanwege slechte kijkcijfers de marathons alleen nog maar op onrendabele tijden gaat uitzenden.

Vanaf 2 december beginnen de wedstrijden om 16.00 uur. Dat is twee uur eerder dan in de afgelopen maanden het geval is geweest.

Elfstedenwinnaar Henk Angenent, die vorige week zijn functie als voorzitter van de rijdersraad neerlegde, geeft niet SBS6 maar de KNSB de schuld van alles. ''Er worden alleen maar verkeerde afspraken gemaakt. De wereldbekerwedstrijden in Heerenveen vielen bijvoorbeeld samen met de marathon. De NOS trok een paar miljoen tv-kijkers en naar de SBS6-marathon zat geen hond te kijken. De KNSB had moeten weten dat je geen twee schaatsevenementen met elkaar kunt laten concurreren'', aldus Angenent.

Yoeri Lissenberg, lid van de rijdersraad, ondersteunt de visie van Angenent niet. ''SBS6 bepaalt momenteel het beleid van het marathonschaatsen. Wij moeten ons steeds opnieuw ten faveure van de commercie aanpassen. Dat komt onze sport niet ten goede. Ik verwacht dat SBS6 binnenkort helemaal met het marathonschaatsen stopt, want het kost hen teveel geld. Ik ben niet blij dat we nu opeens weer om vier uur moeten starten. Ik snap niet dat de KNSB daar haar goedkeuring voor heeft gegeven'', reageerde Lissenberg furieus.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.