PvdA wil alleen in coalitie met SP

Icoon Politiek De PvdA wil alleen in een coalitie treden met de SP. Ingewijden in de partij stellen dat de PvdA geen regering wil vormen met CDA en ChristenUnie, omdat anders het risico te groot is dat de SP dan de volgende verkiezingen opnieuw flink wint. Door deze opstelling van de PvdA lijken de coalitiebesprekingen zoals verwacht lang te gaan duren.

Meerderheidscombinaties buiten CDA en PvdA zijn vrijwel onmogelijk. Bovendien hebben CDA en SP veel inhoudelijke verschillen en had SP-leider Jan Marijnissen het CDA voor de verkiezingen nog uitgesloten. Inmiddels heeft Marijnissen aangegeven wel een gesprek met het CDA te willen. Mogelijk kan er ook een grote coalitie van CDA-PvdA-SP-ChristenUnie komen. CDA-leider Jan Peter Balkenende ziet mogelijkheden om een kabinet te vormen. Hij wil echter nog niet zeggen welke opties hij ziet. Hij wil morgen eerst zijn advies geven aan de koningin voor hij zijn standpunt openbaar maakt.

De koningin ontvangt vandaag Eerste Kamervoorzitter Yvonne Timmerman-Buck, Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas en vicevoorzitter Tjeenk Willink van de Raad van State. Zij zullen met de koningin praten over de verkiezingsuitslag. Vrijdag zullen de eerste fractievoorzitters van de gekozen Tweede Kamerpartijen volgen. Zaterdagochtend zullen de overige fractievoorzitters een bezoekje brengen aan de koningin. Waarschijnlijk zal zij zaterdagmiddag een informateur benoemen, die mogelijke coalities gaat onderzoeken.