Meiden van Halal lopen weg bij Sonja

Icoon TelevisieDe 'Meiden van Halal' zijn weggelopen uit het VARA-programma 'Sonja' dat zaterdagavond werd uitgezonden. Ze waren geshockeerd door de expliciete beelden uit onder meer 'Spuiten & Slikken' die werden vertoond. De islamitische meiden waren door Sonja Barend uitgenodigd om te komen praten over de ontwikkeling van seks op tv.

Sonja die met haar laatste serie programma's bezig is, werpt in de afleveringen een blik op het Nederlandse tv- verleden. Gisteravond was het onderwerp seks. Naast de 'Meiden van Halal' (Esmaa, Jihad en Hajar Alariachi) waren onder meer ook Sophie Hilbrand en Menno Buch uitgenodigd.

Nieuwe taboes
De dames halal hadden kennelijk niet verwacht dat er zulke expliciete beelden van seks op tv waren vertoond in het Nederlandse omroeplandschap, en verlieten daarom de studio. Tot groot verdriet van Sonja Barend die juist in de uitzending ook de vraag wilde opwerpen of het grote aantal nieuwe Nederlanders na de seksuele revolutie weer nieuwe (of oude) taboes met zich meebrengen.

Volgens diverse sprekers aan tafel bij Sonja is dit inderdaad het geval. Een aantal vrije (liberale) seksnormen die veel Nederlanders hebben, zouden absoluut niet te verenigen zijn met bijvoorbeeld het islamitische geloof van veel nieuwe Nederlanders.

De Meiden van Halal wilden wel aan Sonja uitleg geven over hun wegloopactie, maar alleen zonder publiek. Sonja stemde daarmee in. Aan het eind van de uitzending waren de meiden dan ook te zien met een verklaring. Die kwam er op neer dat sommige principes volgens de meiden belangrijker zijn dan een tv-uitzending en dat ze niet geassocieerd wilden worden met de vertoonde beelden. Ook zeiden ze dat de vrije normen die veel Nederlanders hanteren, niet moeten worden opgedrongen aan moslimmeiden. Dat zou alleen maar averechts werken en ze vervreemden van de maatschappij.

Faisal Mirza van de website Wij Blijven Hier, juicht in een column de actie van de meiden toe. Volgens hem begint het een sport te worden om een moslim het zo moeilijk mogelijk te maken in een programma.



Beelden gingen veel te ver.


Met dank aan someone voor de submit.