Peiling: SP haalt PvdA bijna in

Icoon Verkiezingen De SP is donderdag de PvdA tot op twee zetels genaderd in de politieke barometer. In de dagelijkse peiling van het tv-programma Nederland Kiest en Interview NSS krijgt de SP er vergeleken met woensdag een zetel bij. De partij komt op dertig (tegenover negen bij de verkiezingen van 2003), de PvdA blijft op 32 staan, tien minder dan bij de laatste verkiezingen.

Na het lijsttrekkersdebat van woensdag is de SP de enige partij die wint in de barometer. Volgens de kijkers was SP-leider Jan Marijnissen de winnaar van het debat. Alleen EénNL moest een zetel inleveren en komt weer op nul uit, voor de rest heerste er vergeleken met de peiling van woensdag een status quo.

Het CDA bleef op 44 Kamerzetels staan, evenveel als de partij in 2003 binnenhaalde. De VVD staat nog steeds op 21 in de peiling, een verlies van zeven ten opzichte van 2003. GroenLinks blijft met zeven zetels op een zetel verlies staan vergeleken met de huidige Kamerfractie, Lijst vijf Fortuyn scoort nul zetels, D66 ziet met twee zetels de fractie tot een derde slinken. De ChristenUnie staat op zes (drie zetels bij de vorige verkiezingen), de SGP handhaaft zich met twee zetels op het niveau van de huidige fractie. De Partij voor de Dieren, nu niet in de Kamer, komt nog steeds met twee zetels in het parlement.

Onder VVD-stemmers in de barometer bleek lijsttrekker Mark Rutte een stuk minder in trek dan de nummer twee Rita Verdonk, die hij versloeg in de VVD-lijsttrekkersverkiezing. Van de VVD'ers zou op 22 november 23 procent op Rutte stemmen, tegenover 53 procent op Verdonk.