Moslims klagen Pastors aan

Icoon PolitiekHistoricus David Barnouw, die als onderzoeker is verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, vindt dat Nederlandse moslims EénNL-lijsttrekker Marco Pastors moeten aanklagen. Het radiospotje waarin Pastors deze dagen een vergelijking maakt met het opkomend nazisme voor de Tweede Wereldoorlog en de islamisering van Nederland en waartegen de gevestigde orde niet durft op te treden, is volgens Barnouw beledigend.

De historicus noemt de vergelijking ook flauwekul: ''De opmerking is onjuist. Pastors doet alsof er in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog niks tegen het nazisme is gedaan. Dat is er juist wel. Liberalen, socialisten en katholieken werkten hard samen tegen de opkomende NSB. Als ik moslim was, zou ik naar de rechter stappen vanwege belediging.''

Op de lijst van EénNL staat zelf een moslim; Hikmat Mahawat Khan op nummer drie. Volgens hem worden de woorden van Pastors verkeerd begrepen. ''Pastors vergelijkt de situatie van de gevestigde orde die voor de oorlog niet reageerde op het opkomende nazisme met de gevestigde orde die nu niet reageert op de opkomende islamisering. Iedereen die daar iets van zegt, wordt weggezet als een slecht mens.''

Kritisch rapport
Gisteren zei D66-lijsttrekker Pechtold de opmerking van Pastors het tweede dieptepunt in de campagne te vinden, na de opmerking van Geert Wilders die de komst van moslims naar Nederland een ''tsunami van islamisering'' noemde.

Wat de harde kritiek op de islamisering betreft waarschuwde vandaag oud D66-minister Winnie Sorgdrager dat Nederland eind 2007 een zeer kritisch rapport over discriminatie staat te wachten. Sorgdrager is tegenwoordig vicevoorzitter van de Europese commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa. In die hoedanigheid zegt ze dat leidende figuren in Nederland uitspraken doen, die niet door de beugel van de commissie kunnen.

Ze zou daarbij doelen op de opmerking van Marco Pastors die volgens haar waarschuwt voor een 'islamisering' van Nederland. ''Dat kan dus niet. De keuze van een religie is vrij voor iedereen'', aldus Sorgdrager.

Update 23.49 uur
De politieke partij Islam Democraten heeft donderdag aangifte gedaan tegen EénNL, de partij van Marco Pastors. Dat heeft lijsttrekker Arif Potmis gezegd in het NCRV-radioprogramma Stand.café.

De partij vindt het grievend dat Pastors een link legt tussen nazi's en moslims. "Wij zijn heel erg kwaad en heel erg gekwetst dat dit op de Nederlandse radio te horen is", aldus Potmis.

De Islam Democraten vinden dat een rechter uitspraak over het spotje moet doen. De partij heeft lang nagedacht over aangifte doen, omdat dat "precies is wat Pastors wil bereiken".