Pastors wil Antillen onder curatele stellen

Icoon PolitiekOm de overlast van bolletjesslikkers en criminelen aan te pakken, moeten de Antillen onder curatele worden gesteld. Als dit niet mogelijk is, moeten de eilanden onafhankelijk worden. Dat zegt Marco Pastors, lijsttrekker van EťnNL in een interview met NU.nl.

"We hebben te maken met een luchtbrug met bolletjesslikkers en criminelen die deze kant op komen, geholpen door de Antilliaanse regering of in ieder geval niet tegenhouden. Dan moet je daar ingrijpen", vindt Pastors. Nederland moet "uit verantwoordelijkheidsgevoel" de Antillen nog ťťn kans geven en onder curatele stellen. "Anders moeten we afscheid nemen", aldus Pastors.

Ook wil EťnNL Antilliaanse criminelen gevangen zetten op de Antillen en daarna in de Antilliaanse maatschappij laten integreren. "Van de Antillianen komt 20 procent in aanraking met de politie. Met dit soort afwijkingscijfers moet er maar een uitzondering zijn", vindt Pastors. Antillianen zouden bovendien niet automatisch het recht hebben om in Nederland hun straf uit te zitten, omdat de eilanden toevallig deel uitmaken van het Nederlands Koninkrijk, denkt hij. "Als de Friezen dezelfde afwijkingscijfers gaan vertonen als Antillianen zetten we hen ook gevangen in Leeuwarden."

Enkele weken geleden is besloten dat de Nederlandse Antillen als staatsvorm zullen ophouden te bestaan. CuraÁao en Sint Maarten worden autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.