D66 meest homovriendelijke partij

Icoon PolitiekD66 is de meest homovriendelijke politieke partij van Nederland. Dat blijkt uit een analyse van de GayVote. COC Nederland lanceerde die website om homokiezers te informeren over de mate waarin en de wijze waarop politieke partijen bereid zijn zich in te zetten voor homobeleid.

De partij van Alexander Pechtold kiest volgens het COC, dat de analyse uitvoerde, vaker de kant van homo's dan andere partijen. Zo vindt D66 als enige partij dat landen die willen toetreden tot de EU het burgerlijk huwelijk moet opstellen voor paren van het gelijke geslacht (homohuwelijk) en dat adoptie door homoseksuele paren moet worden erkend.

Het CDA kiest, in tegenstelling tot de andere thema's, bij het thema zorg en ouderen wel nadrukkelijk de kant van homoseksuelen. De partij pleit voor meer woonvoorzieningen voor homoseksuele ouderen, dit in tegenstelling tot de VVD. De liberalen stellen daarentegen als enige dat vrijheid van godsdienst en onderwijs ondergeschikt is aan vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie. De PvdA komt de homokiezer op de belangrijkste thema's tegemoet, maar is terughoudend om budget vrij te maken om geformuleerde doelen te realiseren. D66 en GroenLinks zijn daartoe wel bereid. Ten opzichte van PvdA en GroenLinks blijft de SP fors achter als het gaat om het homovriendelijke gehalte van de partij.

Homokandidaten
Bijna 66% van de homokiezers stemt op een partij die aandacht besteedt aan holebi-beleid. Een derde zegt een voorkeurstem op een homo of lesbienne te willen uitbrengen. Enkel bij D66 en het CDA staan daarvoor zowel homo- en lesbo-kandidaten echt hoog op de kandidatenlijst. Bij D66 Boris van der Ham (2) en Kajsa Ollongren (5) en bij het CDA kan gestemd worden op Gerda Verburg (4) en Joop Wijn (6). Bij de SP vinden we Krista van Velzen (5) en bij GroenLinks Mathieu Heemelaar (9).

Voor de Gayvote werden alle politieke partijen uitgenodigd om aan de hand van 52 politieke stellingen kleur te bekennen. Alle belangrijke partijen deden mee, met uitzondering van ChristenUnie en SGP. Het COC noemt het verwerpelijk dat de ChristenUnie, een partij die een brugfunctie kan vervullen in een volgend kabinet, weigerde mee te werken. ''Een partij die een sleutelfunctie in een volgend kabinet kan vervullen, kan zich niet onzichtbaar maken op belangrijke maatschappelijke thema's. Ook niet als het een thema is waarbij ze zich niet prettig voelen.''.


Score op alle thema's voor alle partijen



Volledige uitslag vind je op Gayvote