Nederland tekent voor nieuwe fase JSF

Icoon BuitenlandsStaatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie - CDA) heeft dinsdag in Washington een overeenkomst getekend om verdere stappen te kunnen zetten bij de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Dit vliegtuig wil Nederland als opvolger van de F-16.

Van der Knaap ondertekende de overeenkomst samen met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Gordon England. Het JSF-project komt daarmee na de ontwikkelingsfase eindelijk in een stadium van productie.

Aan het project nemen negen landen deel, behalve Nederland zijn dit: Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië, Turkije, Australië, Canada, Noorwegen en Denemarken. De ontwikkelkosten bedragen voor Nederland 800 miljoen Dollar. Hiernaast moet er nog een prijs worden betaald om een JSF aan te schaffen. De beramingen over de kosten per toestel, zijn met de tijd flink gestegen. Hoeveel de uiteindelijke kosten precies zullen bedragen, is daarom nog niet met zekerheid te zeggen. Onderzoekers denken dat het project - met de huidige prijzen - ongeveer 14,6 miljard Euro zal bedragen. Daarvoor krijgen wij 85 toestellen.