GroenLinks wil zorgfonds voor illegalen

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema heeft vandaag een initiatiefwet gepresenteerd dat een waarborgfonds voor illegalen mogelijk moet maken. Met zo'n fonds kunnen de illegalen medische zorg krijgen. GroenLinks verwacht dat daar 25 miljoen euro uit de Rijksbelastingpot voor nodig is.

Halsema wil zo een einde maken aan situaties waarin zieke illegalen door ziekenhuizen weggestuurd worden, omdat ze niet in direct levensgevaar verkeren. Dat is volgens haar gebeurd met een vrouw met een bobbeltje in haar borst. ''Als er lang genoeg wordt gewacht, wordt zorg vanzelf acuut.''

Het fonds is alleen bedoeld om de zorgkosten te dekken van mensen die zich niet kunnen verzekeren. Onverzekerden met een Nederlands paspoort vallen daar niet onder, want die kunnen zich wel verzekeren.

Artsen zijn overigens wel wettelijk verplicht om medisch noodzakelijke zorg te geven. Er zijn volgens Halsema echter steeds meer ziekenhuizen die alleen nog maar acute zorg willen leveren. Dit komt omdat zorgverzekeraars het budget voor zorg aan illegalen beperken.

In juni berichtte FOK! al over schrijnende gevallen in Rotterdam. Een man met een gebroken voet, een jongen met geelzucht, een kindje met ernstige allergie en een man die langzaam blind wordt door lenstroebeling, allen werden niet geholpen. Plaatsvervangend voorzitter Hans van Dijk van de Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen zei toen dat hij het graag anders zou zien, maar beleid is beleid.