Kritiek op komende lijken-expositie

Icoon KunstEen expositie met opgezette lijken die vanaf 25 november te zien zal zijn in de Amsterdamse Beurs van Berlage, is ethisch gezien niet verantwoord. Dat stelt filosoof Rob van Gerwen, docent esthetica aan de Universiteit Utrecht.

Op de expositie 'Bodies The Exhibition' worden speciaal geprepareerde menselijke lichamen getoond. De tentoonstelling zorgde eerder in New York en London al voor opschudding.

Nazi's
Volgens Van Gerwen leidt het ''respectloos tentoonstellen'' van lijken tot ''een afname van respect voor levenden.'' Hij deinst er zelfs niet voor terug om een vergelijking met de nazi's te maken: ''Die smolten lijken om tot zeep.''

De docent esthetica stelt dat mensen ''geen eigenaar'' zijn van hun lichaam. ''Een lijk behoort de mensheid en moet daarom met respect behandeld worden. Het menselijk lichaam is niet vergelijkbaar met een auto die je aan de schroothandelaar verkoopt, die er vervolgens mee kan doen wat hij wil.'' Volgens hem verliest in de tentoonstelling het lichaam zijn menselijkheid. ''Het lichaam is alleen nog artistiek materiaal. Je kunt er als kunstenaar vervolgens van alles mee doen.''

Het tentoonstellen van opgezette lijken is, evenals de ophef erover, niet nieuw. De Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie Günther von Hagens doet dat al jaren met zijn Körperwelten-show. Hij staat vooral bloot aan kritiek omdat hij niet volledig kan uitsluiten dat enkele lichamen van geëxecuteerde gevangenen zijn. Hij verkrijgt de lijken uit China.



Info over tentoonstelling op BodiesAmsterdam.nl