VS vetoot resolutie tegen IsraŽl

Icoon IsraŽl/PalestinaEen resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin IsraŽl wordt veroordeeld voor het offensief van de laatste week in de Gazastrook, is door een veto getroffen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton zegt dat de VS vindt dat de resolutie de schuld eenzijdig bij IsraŽl legt en dat het geen goed beeld geeft van recente gebeurtenissen.

In de afgewezen ontwerp-resolutie werd ook aangedrongen op het vertrek van het IsraŽlische leger uit de Gazastrook.

Woensdag werden 18 Palestijnse burgers gedood bij een IsraŽlische artilleriebeschieting in de plaats Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. Premier Ehud Olmert van IsraŽl zei donderdag dat een technisch defect in de IsraŽlische artillerie de oorzaak was van de beschieting. Het leger had met de actie militante Palestijnen in Beit Hanoun willen treffen, die provisorische raketten op de IsraŽlische stad Ashkelon hadden afgevuurd.

IsraŽl bestookt de dichtbevolkte Gazastrook al lange tijd met onder meer gevechtsvliegtuigen en -helikopters, tanks en artillerie, ook sinds het vorig jaar in beginsel zijn troepen uit de strook terugtrok. De EU protesteerde daar eerder deze maand nog fel tegen.